مهر ملت – حسن اشجعی – وزیرآموزش و پرورش اخیرا در گفتگو با خبرنگاران دغدغه مندی خود را از تعطیلی مستمر مدارس وافت تحصیلی دانش آموزان ابراز داشته وسه راهکار برای جبران افت تحصیلی مطرح کرده که قابل تامل است.
جناب وزیر فعال کردن مدارس در روزهای پنج شنبه،طولانی کردن سال تحصیلی وبرگزاری کلاس های فوق العاده در تابستان را از راهکارهای پیشنهادی بیان کرده است.
جناب آقای وزیر محترم آموزش و پرورش مسائلی نظیر ویروس کرونا با آن همه تلفات وخسارات انسانی وآثاروحشتناک روحی وروانی، آلودگی شدید هوا که سالانه جان چند هزار نفر را می گیرد، کمبود گازوسرما موضوع ساده ای نیستند که در تلاش برای بازگشایی مدارس جان وسلامت کودکان وجامعه را به خطر انداخت.
ازهمین ابتدا باید گفت این پیشنها دهای ارائه شده به هیچ وجه قابل اجرا نیست چرا که ایشان نیک می دانند که دانش آموزان عزیز ما در مدارس اروپا یا آمریکا تحصیل نمی کنند واکثرمدارس ما دروضعیت اسفباری قراردارند!
وقتی مدارس ما با دیگر کشورها مقایسه می شود آیا استانداردهای ما با آنها قابل مقایسه است واصلا مدارس ما استاندارد دارند؟ اگر دارند چند درصد ومیزان استاندارد آنها چقدر است و آیا استاندارد تمام مدارس سطح کشور یکی است!؟
آیا مدارس فرسوده و دوشیفته با جمعیت کلاسی بیش از 40 نفر، پایین بودن حقوق معلمان،پایین بودن سرانه دانش آموزان ودست کردن در جیب اولیا با عناوین مختلف کمک به مدرسه چه هنگام ثبت نام وچه در طول سال تحصیلی، تبعیض در میان همکاران فرهنگی،ایجاد فضای سنگین تظاهر ودورویی ،اتلاف ساعت درسی دانش آموزان با برگزاری مراسم های مختلف ، ترویج فضای بی تفاوتی،دلسردی و عدم تعهد ودلسوزی در میان معلمان و… در افت تحصیلی دانش آموزان تاثیر نمی گذارد؟
اگر فضای مدارس به جای آلودگی تظاهرو دورویی و بخشنامه های پیاپی مملو از فشار به مدیران ومعلمان وترویج دلسردی به فضای صمیمی و روحیه ای بانشاط تبدیل شود ومعلمان بدون دغدغه معیشتی در کلاس درس حاضر شوند مطمئنا نه شاهد افت تحصیلی ونه جا ماندگان تحصیلی خواهیم بود وهر کم و کاستی از جمله تعطیلی های اجباری با عشق وتعهد معلمان به مسئولیت خود حتی از طریق فضای مجازی جبران خواهد شد.
اینکه دانش آموزان همگام با یادگیری مسائل تربیتی و آموزشی باید در کنارهمسالان خود رشد کنند هیچ شکی نیست،اما آیا نباید محیط مدارس به محیطی استاندارد، جذاب وبا نشاط چه برای معلمان وچه برای دانش آموزان تبدیل شود.آیا مدارس با کلاس های جمعیتی بیش از 40 نفرمی تواند کیفیت تحصیلی را به حد مطلوب برساند.
به نظر می آید تا زمانی که مدارس ما به صورت استاندارد در نیاید وآموزش و پرورش رسالت خود را به خوبی به انجام نرساند کیفیت تحصیلی همچنان لنگ می زند، حالا مدارس چه تعطیل باشد و چه تعطیل نباشد. با توجه به نتایج نه چندان دلگرم کننده دانش آموزان در طول سالهای تحصیل، طرح های پیشنهادی برای جبران افت تحصیلی هیچ تاثیری درروند آن نخواهد گذاشت.
وقتی تمام دستگاههای دولتی روزهای پنج شنبه تعطیل هستند، دایر کردن مدارس در این روز چه معنایی دارد،بخصوص اینکه کسانی که طرح تعطیلی پنج شنبه ها را مطرح کردند و با استدللال ها قوی توانستند آن را به تصویب برسانند تلاش برای حذف تعطیلی این روز از هفته چه معنایی دارد . وقتی مدارس در بسیاری از شهرهای کشور حتی در پایتخت نمی توانند امکانات لازم را برای طولانی شدن سال تحصیلی فراهم کنند(با توجه به فصل گرما) کلاسهای تابستانی هم قطعا نمی تواند به افزایش کیفیت تحصیلی و رشد علمی کمک چندانی کند. از طرفی دیگر کدام یک از کارمندان دولت مانند معلمان با یک جمعیت کلاسی 30 تا 45 نفره با پایین ترین حقوق از کلاس اول بگیرید تا کلاس دوازدهم سرو کله می زنند می خواهید تعطیلات تابستان را که فرصتی برای استراحت ذهنی وجسمی آنهاست با طرح های ناپخته دچار اختلال کنید.
به هر حال نظام آموزشی ما و ساختار آموزش و پرورش ما نیازمند یک تحول اساسی است ( که لازمه آن توجه جدی دولت ومجلس است) و تا وقتی که آموزش و پرورش دستش به روی اولیای دانش آموزان برای گرفتن کمکهای مردمی دراز است وتا وقتی که معلمان پایین ترین سطح حقوق را دریافت می کنند وتا وقتی امکانات مدارس ضعیف ونابرابر است سخن گفتن از کیفیت تحصیلی در مسیری خاکی قدم برداشتن است.