روز گذشته (یکشنبه) علاوه بر وضعیت نماگرها، به لحاظ ورود و خروج پول نیز روز خوبی برای بازار نبود؛ در حالی که آمارها نشان میدهند که میانگین تغییر مالکیت در بورس و فرابورس از ابتدای سالجاری تنها کمی بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است.
معاملات روز یکشنبه بازار سهام در حالی دنبال شدند که شاخص کل بورس تهران بیش از ۲۳ هزار واحد کاهش یافت و به مرز ۲ میلیون و ۷۳ هزار واحد رسید. به نظر میرسد افزایش ابهامات در فضای بین دو انتخابات علت اصلی این کاهش بوده است.
پس از فروکشکردن هیجانات ناشی از برگزاری انتخابات و نتایج آن در دور اول، روز یکشنبه بازار سهام سرخپوشی گستردهای را تجربه کرد و به اینترتیب نماگر اصلی بورس اوراقبهادار تهران که روز شنبه تا نزدیکی مرز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد نیز پیش رفتهبود، مجددا عقبنشینی کرد و با افت ۱.۱ درصدی عدد ۲ میلیون و ۷۲ هزار واحد را بهثبت رساند.
بهعلاوه بررسیها نشان میدهند که سهامداران حقیقی در این روز ۷۸۴ میلیارد تومان پول از کانال فروش سهام از مجموع بورس و فرابورس خارج کردهاند که بیشترین مقدار خروج پول در ۴۹ روز معاملاتی گذشته است. ورود پول ۳۱۶ میلیاردیETFها میتواند حاکی از این مساله باشد که بخشی از پولهای خارج شده، به صندوقهای سرمایهگذاری تزریقشدهاند.
در حالیکه روز شنبه نماگر اصلی بورس اوراقبهادار تهران تا محدوده ۲ میلیون و ۹۶ هزار واحد پیشروی کردهبود و انتظار میرفت که این شاخص با یک رشد محدود دیگر بتواند پس از ۲۳ روز معاملاتی مرز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد را بهدست بیاورد، اما روز یکشنبه بازار سهام سرخپوشی گستردهای را تجربه کرد تا فاصله با این مرز حمایتی مهم مجددا افزایش پیدا کند.
بهطوری که شاخصکل بورس اوراقبهادار تهران در روز یکشنبه بیش از ۲۳ هزار واحد معادل با ۱.۱درصد کاهشیافت و در محدوده ۲ میلیون و ۷۲ هزار واحد قرار گرفت. شاخص هموزن نیز که نماگر دقیقتری نسبت به شاخصکل از وضعیت شرکتهای کوچک و متوسط پذیرششده در بورس است، شاهد افت ۱.۵۳ درصدی بود تا نهایتا در پایان ساعات معاملاتی در محدوده ۶۶۸ هزار واحد قرار بگیرد، اما بهنظر میرسد که وضعیت در رکن دیگر بازار سهام حتی بدتر نیز بود. به صورتی که شاخصکل فرابورس ایران بیش از دیگر شاخصهای مذکور کاهشیافت و با افت ۱.۹۵ درصدی و قرار گرفتن در سطح ۲۲ هزار و ۶ واحد، بهکار خود در دومین روز معاملاتی هفته پایان داد.
یکشنبه علاوهبر وضعیت نماگرها، به لحاظ ورود و خروج پول نیز روز خوبی برای بازار نبود، در حالیکه آمارها نشان میدهند که میانگین تغییر مالکیت در بورس و فرابورس از ابتدای سالجاری تنها کمی بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است، بررسیها نشان میدهد که در این روز و صرفا از محل خرید و فروش سهام، سهامداران حقیقی ۷۸۴ میلیارد تومان پول تنها از محل فروش سهام از بازار خارج کردهاند. البته ورود پول ۳۱۶ میلیارد تومانی صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله یا ETFها میتواند حاکی از جذبشدن بخشی از این مقادیر به این صندوقها باشد.
اتفاق دیگر این روز، افزایش محدود ارزش معاملات خرد شامل سهام و حقتقدم برای چهارمین روز معاملاتی متوالی بود، بهطوریکه این پارامتر رشد ۸ درصدی را تجربه کرد و در محدوده ۲۳۹۵ میلیارد تومان قرار گرفت که اگر چه همچنان با سطح مطلوب آن که طبق بررسیهای آماری حدود ۶ همت است فاصله معناداری دارد، اما حفظ این روند صعودی اتفاق خوشایندی برای بازار است.
دلایل احتمالی افت نماگرها
در حالیکه از زمان حادثه سقوط هلیکوپتر حامل رئیسجمهور پیشین کشور، معاملات در بازار سهام با محدودیت دامنهنوسان ۲± و ۴±درصدی بهترتیب برای معاملات سهام و صندوقهای سرمایهگذاری دنبال شد (۲۲ روز معاملاتی)، روز شنبه و پس از بر گزاری انتخابات ریاستجمهوری این محدودیت تا حدودی برداشته شد و به ۶± و ۱۰± تغییر یافت.
یک سناریو احتمالی در ارتباط با سقوط شاخصها در این روز این مساله است که اصلاحاتی که انتظار میرفت در این ۲۲ روز رخ بدهد و به دلیل محدودیت ذکر شده امکان آن وجود نداشت، پس از گذر از هیجانات ناشی از انتخابات زود هنگام که رد آن در معاملات روز شنبه قابلمشاهده بود، روز یکشنبه اتفاق افتاد و بورس با افت ۲۳ هزار واحدی مواجه شد.
سناریوی دوم این اتفاق نیز ناظر به افزایش ابهامات افزایشیافته بازار، ناشی از موکول شدن نتایج نهایی انتخابات در دور دوم است که در جمعه پیشرو برگزار خواهد شد. این اتفاق و نامشخصبودن رئیسجمهور منتخب در کنار این مساله که برنامه روشن و دقیقی نیز از سوی این کاندیداها جهت برونرفت بازار سرمایه از مشکلاتی که مدتها است با آن درگیر است، ارائه نشده، همگی در کنار یکدیگر سبب شدند تا معاملات در این روز با احتیاط بیشتری انجام شده و فشار عرضه افزایش یابد.