اهمیت این موضوع به اندازهای است که فعالان محیط زیست در توئیتر، هشتگی را با عنوان «نه به آبگیری سد چمشیر» راهاندازی کردند تا توجه افکار عمومی را به موضوع جلب کنند.
مهر ملت- روزنامه تعادل نوشت: در کشاکش رخدادهای اخیر و در شرایطی که افکار عمومی ایرانیان اغلب درگیر مشکلات اخیر است، خبری در خصوص آبگیری قریبالوقوع سد “چمشیر” تا پایان آذرماه رسیده است که باعث بروز نگرانی فراوانی شده است.
این در حالی است که مسوولان وزارت نیرو وعده داده بودند تا پایان سال ۱۴۰۱ از آبگیری این سد خودداری خواهند کرد تا بررسیهای سازمان محیط زیست در این زمینه به سرانجام برسد.
خبرنگار «تعادل» از دل گفتوگو با فعالان محیط زیست کشور، متوجه شد علیرغم هشدارهای وزارت نفت و سازمان محیط زیست درباره تبعات خطرناک آبگیری سد چمشیر، مسوولان وزارت نیرو قصد دارند از فضای اخیر استفاده کرده و میلیاردها متر مکعب آب به دهانه این سد وارد کنند. تصمیمی که فعالان زیست محیطی کشورمان معتقدند، آبگیری این سد با توجه به این واقعیت که در بستر این رودخانه، چاههای پر حجم نفتی، شیمیایی و همچنین تپههای نمک قرار دارند، مناطق پاییندستی در استانهای کهگیلویه و بویراحمد و حتی خوزستان را با فاجعهای بیشتر از فاجعه سد گتوند مواجه میسازند.
اهمیت این موضوع به اندازهای است که فعالان محیط زیست در توئیتر، هشتگی را با عنوان «نه به آبگیری سد چمشیر» راهاندازی کردند تا توجه افکار عمومی را به موضوع جلب کنند. محمد درویش فعال زیست محیطی کشور هم ۳آذرماه با انتشار توئیتی در این زمینه نوشت: «اگر سد چمشیر آبگیری شود، یعنی دستکم ۵۰۰هزارتن نمک حل شده و ازطریق مخزن سد به رودخانه زهره پمپاژ خواهد شد. همچنین آبگیری مخزن سد به معنی نابودی رویشگاهی با وسعت ۵۰۰هکتار مرکب از گونههایی چون پده، گز، کنار و انواع نی است؛ آن هم در منطقهای که هر درخت، حکم کیمیا دارد.»
اما مشکل این سد تنها به نمک موجود در بستر این منطقه باز نمیگردد، بر اساس اعلام یک منبع آگاه در وزارت نفت، در مسیر این سد، مخازن پرحجمی از منابع نفتی وجود دارند که هر آن ممکن است به دلیل فشار ناشی از آبگیری سد، فوران کرده و میلیاردها مترمکعب از آب شیرین کشور را آلوده سازد. مبتنی برای مشکلات است که هم وزارت نفت و هم سازمان محیط زیست در دولت سیزدهم با آبگیری این سد مخالفت کرده و اعلام کردهاند تا زمان بررسیهای دقیقتر نباید آبگیری این سد انجام شود. اما روز گذشته خبرنگار تعادل به اخباری دست پیدا کرد که وزارت نیرو بدون توجه به هشدارهای وزارت نفت و سازمان محیط زیست، قصد دارد، آبگیری این سد را در روزهای پایانی آذرماه آغاز کند. استدلال مدیران وزارت نیرو برای این تصمیم آن است که آبگیری سدها ذیل اختیارات قانونی این وزارتخانه قرار دارد و برای انجام آن به تاییدیه وزارت نفت و سازمان محیط زیست نیازی ندارد. بررسیهای تعادل نشان میدهد در حال حاضر تنها با حکم قضایی میتوان از آبگیری این سد و بروز فجایع پس از آن جلوگیری کرد.
واکنش دولتیها به آبگیری سد “چمشیر“
سد چمشیر یکی از سدهای بزرگ ایران است که بر اساس اعلام پیمانکار آن پیشرفت فیزیکی این پروژه بالای ۹۵درصد بوده است. سد و نیروگاه چمشیر از نوع بتنی غلتکی است که مطالبات مرتبط با احداث آن در سال ۷۳ صورت گرفت و عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۹۰ آغاز شد. در این میان اما فعالان محیط زیست از ساخت سد چمشیر بر روی رودخانه زهره در استان کهگیلویه و بویراحمد که آخرین مراحل خود را طی میکند و در آستانه آبگیری قرار دارد نگران هستند. این نگرانیها نه فقط در حوزه فعالان زیست محیطی و مدنی بلکه میان مسوولان اجرایی و تقنینی هم به چشم میخورد. یکی از کارکنان وزارت نفت که خواست نامش فاش نشود در جریان گفتوگو با خبرنگار ما نسبت به اجرای این پروژه به دلیل وجود مخازن نفتی زیاد و مواد شیمیایی فراوان ابراز نگرانی کرد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس و مسوول مطالعات آب مرکز پژوهشهای مجلس در زمره دیگر منتقدانی است که در مرکز پژوهشهای مجلس نسبت به اجرای این پروژه اعلام نگرانی میکند. او ۲ ابهام را در خصوص آبگیری سد چمشیر گچساران مطرح کرده و میگوید: «نخست، باید مطالعات هیدرولوژی به روز شود زیرا دوره آماری منتهی به ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نیست بلکه مربوط به ۱۲ سال قبل است و شرایط ۱۲ سال پیش از نظر بارش و میزان ترسالی شرایط بهتری نسبت به ۱۲ سال فعلی دارد. به نظر وی، دومین مشکلی که وجود دارد، این است که بحث وجود گسلی که بر اساس مطالعات زمینشناسی تا حدی جلو آمده اما معلوم نیست گسل تا مخزن ادامه پیدا میکند.»