سایتهای اینترنتی پزشکی و سلامت در روزهای اخیر از افزایش نقش هوش مصنوعی در زمینه مراقبت از سالخوردگان صحبت میکنند. به گفته کارشناسان؛ هوش مصنوعی میتواند وضعیت گروههای بالای سنی را از طریق برنامههای یادگیری عمیق و ابزارهای پوشیدنی بهینه کند.
به گزارش مهر ملت نیوز به نقل از شفقنا؛ بر اساس گزارشهای منتشر شده سازمان ملل؛ گروه سنی ۶۵ سال به بالا سریعتر از دیگر گروههای سنی در حال افزایش است و با این روند تعداد افراد مسن تا سال ۲۰۵۰ تقریباً سه برابر خواهد شد. در این میان عوامل متعددی در افزایش میانگین سنی و به عبارت بهتر پیری جمعیت جهان نقش دارند- که در این بین میتوان فاکتورهایی مانند بهبود مراقبتهای بهداشتی را مثال آورد. نرخ پایین زاد و ولد به ویژه در کشورهای شرق آسیا و اروپا نیز یکی دیگر از مسایلی است که بر میانگین سنی جمعیت تأثیر میگذارد.
به گفته فاخرالدین کرای- پروفسور یادگیری ماشینی در دانشگاه هوش مصنوعی محمد بن زاید؛ «در سالهای آینده، ارائه مراقبتهای بهداشتی با کیفیت و مقرونبهصرفه برای این جمعیت عظیم سالمندان به یک اولویت فزاینده برای کشورهای سراسر جهان تبدیل خواهد شد- و پیشرفتهای اخیر در زمینه هوش مصنوعی میتواند در این کار کمک کند.
کارای در حال توسعه الگوریتمهای جدید مبتنی بر برنامههای یادگیری عمیق است که میتوانند در زمینه تشخیص و شناسایی انواع فعالیتهای انسانی- که روشهایی هستند که ماشینها بر اساس آنها حرکات افراد را در یک محیط خاص تفسیر میکنند- مورد استفاده قرار گیرند. این ابزارها را میتوان برای نظارت بر سلامت و ایمنی افراد مسن و کمک و حمایت از آنها در مواقع نیاز به کار برد.
نظارت از راه دور بر فعالیتها و البته دادههای مربوط به سلامتی بیمار را هم میتوان در کلینیکهای مراقبتهای بهداشتی و هم در جاهای مختلف- حتی در خانه- مورد استفاده قرار داد. این نظارتها هنگامی که در محیطهای بالینی و بیمارستانی اعمال میشوند- از این رو که کارآمدی پزشکان و پرستاران را افزایش داده و به آنها امکان میدهند از زمان خود استفاده بهتری کرده و توجه خود را به بیمارانی معطوف کنند که بیشتر به کمکهای پزشکی نیاز دارند- میتوانند هزینههای مراقبتهای بهداشتی را تا حد زیادی کاهش دهند. استفاده خانگی از این نظارتها نیز- به این دلیل که امکان زندگی در یک فضای آشنا، نزدیک دوستان و خانواده را فراهم میکند، و به طور بالقوه دفعات مراجعه بیماران به بیمارستان را کاهش میدهد- آسایش بیمار را افزایش داده و امکان مراقبتهای بهتر و کاملتری را مهیا میسازد.
کارای میگوید: «ایده این برنامهها کمک به کسانی است که ممکن است هر از گاهی در طول روز به توجه و مراقبت نیاز داشته باشند؛ یا ارائه کمک به بیمارانی است که نیازی به زندگی تحت نظارت مداوم پزشک یا پرستار ندارند. این نظارت به آنها امکان میدهد در خانه بمانند و در صورت لزوم به راحتی با یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرند».
استفاده از این ابزارها البته نیازمند سیستمی برای انجام نظارت و کمک به بیمار از راه دور شامل ادغام انواع مختلفی از دستگاههای هوشمند، سیستمهای ارتباطی ایمن و ابزارهای هوش مصنوعی است.
به عنوان مثال؛ دستگاههای حسی واقع در خانه که توانایی نظارت بر حرکات و فعالیتهای بیمار را دارند؛ با تجزیه و تحلیل وضعیت و نحوه راه رفتن بیمار میتوانند علائم اولیه هشداردهنده وضعیت اورژانسی را شناسایی کنند. کارای میگوید: «سیستمهای هوشمند و پیچیده نظارتی؛ وضعیت افراد را با توجه به قد و قامت یا ایستاده و نشسته بودن و دیگر اشکال فعالیتهایشان تجزیه و تحلیل کرده و به عنوان مثال زمین خوردن او را استنتاج کرده و هشدار میدهند».
علاوه بر حرکات، الگوریتم دیگری نیز صورت بیمار را بررسی و تفسیر میکند تا احساسات عاطفی و داشتن یا نداشتن درد را در او تشخیص دهد.
ابزارهای پوشیدنی مانند ساعت هوشمند میتوانند برای اندازهگیری فشار خون، دمای بدن، سطح قند خون و سایر معیارهای سلامتی بیمار مورد استفاده قرار گیرند و کمک حال خانههای هوشمند در رسیدگی و مراقبت از سالمندان باشند.