- پایگاه خبری مهرملت - https://mehremellatnews.ir -

بازار خودرو توصیه وزیر را جدی نگرفت/ مردم خودرو نخریدند، چرا گران شد؟

 

بازار خودرو بعد از مدتی رکود، در یک مسیر صعودی قرار گرفته است اما چرا پیش بینی وزیر صنعت در مورد ارزان شدن خودرو تاثیر منفی بر بازار داشت؟

مهر ملت نیوز – در حالی که هشت روز پیش عباس علی‌آبادی، وزیر صمت، به مردم توصیه کرد که خودرو نخرند، ارزان می‌شود، اما بازار خودرو تحت تأثیر عواملی همچون نرخ دلار، کاهش تولید خودرو، افزایش تعرفه خودروهای مونتاژی و قیمت‌های جدید درب کارخانه روند صعودی به خود گرفت.

بازار خودرو طی روزهای اخیر، برخلاف چندین ماه گذشته که در رکود کامل بود، نوساناتی را تجربه کرد. در یک هفته اخیر در شیب صعودی قرار گرفته و به جز معدود خودروهایی که به قیمت یک هفته پیش معامله می‌شوند، اکثر محصولات در موج جدید افزایش قیمت غوطه‌ور شده‌اند.

پس از هفت ماه ریزش و ثبات قیمت، اکنون در حالی بازار خودرو به مدار صعودی بازگشته که در هفت‌ماهه ابتدایی سال جاری دولت دخل و تصرف چندانی در بازار نداشت؛ اما فقط یک اظهار نظر و حتی سیگنال مثبت از مقامات دولتی به بازار کافی بود تا موج جدیدی از افزایش قیمت به بازار بازگردد.

سی‌ام مهر بود که عباس علی‌آبادی، وزیر صمت، در حاشیه جلسه پاسخگویی به نظرات و مشکلات شهروندان در مرکز ارتباط مردمی ریاست جمهوری با اشاره به سود بالای خودروهای قسطی، در جمع خبرنگاران گفت: پیشنهاد می‌کنم برای خرید خودرو صبر کنید، چرا که وضعیت این بازار در حال بهبود است.

اما این وعده و توصیه، ولو مثبت، نیز مانند سیگنال‌های قبلی دولتمردان تأثیر منفی روی بازار داشت. چراکه تصور عموم فعالان بازار طبق تجربه‌ای که داشته‌اند، این است که مسئولان دولتی هر گاه که احساس خطر می‌کنند سعی در آرام نشان دادن وضعیت بازار و کنترل آن با گفتاردرمانی و گاه وعده‌های بی‌پایه و اساس دارند. اما چرا وعده کاهش قیمت خودرو را باید مانند قانون آزادسازی واردات خودرو پوشالی دانست؟

وضعیت تولید خودرو در نیمه دوم سال

وزیر صمت در حالی وعده ارزان‌شدن خودرو را به میان آورده که به نظر می‌رسید باز هم این وزارتخانه قصد دارد با کنترل قیمت خودرو از درب کارخانه، فشار را بر خودروسازان بیشتر کند و بر زیان انباشته آن‌ها بیفزاید.

البته خودروسازان هم به همین راحتی‌ها قافیه را نباخته‌اند و به بهانه الزام برای رعایت استانداردهای 85گانه، قیمت تمام‌شده خودرو برای کارخانه را بالا برده‌اند. با این حال شورای رقابت مجوز افزایش قیمت رسمی را به خودروسازان نمی‌دهد که همین امر علاوه‌بر ایجاد تداخل در چرخه تولید، خودروسازان را مجبور به آپشن‌فروشی کرده است. از ماه گذشته می‌توان به وضوح فهرست قیمتی خودروهایی که به ظاهر جدید، اما همان محصول قبلی هستند را مشاهده کرد.

روز 25 مهر که شورای رقابت، قیمت 6 محصول جدید ایران خودرو را اعلام کرد؛ مشخصاً می‌توان از نام خودروها فهمید که تنها واژه «ارتقایافته» آن‌ها را با محصولات قبلی جدا می‌سازد. همچنین شرکت سایپا، امروز فهرست قیمت جدید را با اعمال استانداردهای 85 گانه برای 14 محصول خود اعلام کرد.