سـالها پیش وقتــى رکورد تولیــد گندم به نام فارس در کشــور ثبت مىشد؛ کمتر کسى پیش بینى مىکــرد این استان با برداشت های بی رویه آب از منایع زیر زمینی استان رتبه نخســت فرونشســت زمین در جهان را هم از آن خود کند.
به گزارش مهر ملت نیوز به نقل از ایلنا، بــا چســباندن برچســب «کشــاورزى» به استان، هر چــقدر خواســتند از سفرههای آب زیر زمینی فارس برداشت کردند و با خالی کردن این منابع آبی، فرونشست در مناطق مختلف استان را بر جای گذاشتند. هم اکنون باید ۶۰۰ متر زمین را حفر کنند که شاید به منابع آبی دست پیدا کنند.
«افزایش پنج برابری تولید گندم در دیمزارهای فارس» که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان از آن خبرداده است نمونه بارز این است که مسئولان کمر همت بستهاند تا دوباره فارس را به هر قیمتی در تولید گندم خودکفا کنند. تولید گندمی که به عقیده کارشناسان به قیمت خشک شدن آب سفرههای زیر زمینی و فرونشست زمینهای استان به دست میآید.
مسئولان استان برنامههای خود را برای خودکفایی گندم ارائه دهند
پدر علم آب شناسی ایران با بیان اینکه مسئولان استان باید توضیحات و برنامههایشان را در رابطه با خودکفایی در تولید گندم ارائه دهند، میگوید: استان فارس دارای یک مقدار آب معین است که اگر کشت گندم زیاد شود باید در مقابلش از کشت دیگر محصولات کاسته شود و در بعضی از زمانها هم ناچار به واردات محصولات دانههای روغنی خواهیم شد.
پروفسور عزت الله رئیسی در گفت و گو با ایلنا میافزاید: متخصصان در گذشته با حفر چاههای غیر مجاز و برداشت بی رویه آب با کشت و خودکفایی گندم مخالفت میکردند و بر این باور بودند که تمام این اقدامات سبب ایجاد بحران آب شده است.
وی با بیان اینکه کشت گندم و رسیدن به خودکفایی در صورتی که سفرههای زیر زمینی آب را خالی نکند و زیاده از حد آب برداشت نشود موضوعی دیگر است، ادامه میدهد: ایران به دلیل واردات دانههای روغنی و نهادههای دامی باید محصولاتی را مانند گندم صادر کند و جایگزینهای لازم را در محصولات مهم انجام دهد.
پدر علم آب شناسی ایران معتقد است گندم جزو محصولاتی است که در صورت ایجاد بحران نیازمند کشت است و تاکید میکند: تا زمانی که بسیاری از مشکلات حل نشود صحبت از بحران اشتباه است.
میزان تولید گندم باید به ازای آب موجود افزایش یابد
وی بیان میکند: در چند سال گذشته میزان تولید گندم در کشور حدود ۱۰ میلیون تُن بود اما نیاز کشور حدود ۱۴ میلیون تُن که مابقی آن را میتوانستیم با مدیریت انجام دهیم.
رئیسی با بیان اینکه باید عملکرد در حوزه آب و کشت محصولات را بررسی کرد، میافزاید: بارندگیهای مناسب سال گذشته باعث شد تا افراد به کشتهای آب بر رو بیاورند؛ در مناطق گرمسیر استان به محض اینکه بارش خوبی شکل میگیرد، اقدام به کشت محصولاتی مانند گندم می کنند و شوربختانه از آب موجود درست استفاده نمیکنیم.
وی تصریح میکند: در این شرایط باید میزان تولید گندم را به ازای آب موجود افزایش داد و بهرغم تلاش مسئولان موفقیتی در این حوزه رخ نداده است.
بحران آب در فارس همچنان وجود دارد
پدر علم آب شناسی ایران بیان میکند: بحران آب همچنان در فارس وجود دارد و بهتر بودن بارشها تغییری در وضعیت آب استان و گرمای موجود هر ساله نداشته است.
رئیسی با بیان اینکه برداشت آب زیر زمینی به نسبت میزان بارندگی وضعیت آب را با مشکل مواجه کرده است، می گوید: در حال حاضر باید میزان برداشت آب با بارش ها ارتباط مناسبی داشته باشد که عملیاتی شدن این مهم با اقداماتی مانند نصب کنتورهای هوشمند و مسدود شدن چاه های غیر مجاز انجام می شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه بعضی از افراد به محض مسدود شدن چاههای خود اقدام به حفر چاه دیگری میکنند، عنوان میکند: مشکلات در این حوزه بسیار زیاد است که با صحبت، راهکار و … حل شدنی نیست.