رئیس بسیج جامعه پزشکی استان مرکزی و مسئول مرکز نفس استان گفت: بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس و همچنین وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، در بازه زمانی ۳ سال اخیر یعنی از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون، تخمین زده شده که سالانه تعداد ۸۰۰ هزار تا یک میلیون سقط جنین در سطح کشور اتفاق افتاده باشد. از تعداد سقطهای جنین که هر ساله در کشور رخ داده، ۲ درصد درمانی و با مجوز پزشکی قانونی، یک درصد خودبهخودی و ۲ درصد نامشروع بوده است. ۹۵ درصد نیز جنایی بوده که ارادی و بدون مجوز پزشکی قانونی انجام شده است و در اصطلاح قتل جنین نامیده میشود.
مهر ملت نیوز – سعید محمددوست در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، به آمارهای منتشر شده در خصوص میزان تعداد سقط جنینهای اتفاق افتاده در استان مرکزی اشاره کرده و در این رابطه افزود: بر اساس اطلاعات و آمار موجود که از سوی مراکز فوق منتشر شده است، در بازه زمانی یاد شده که ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون را شامل میشود، در سطح استان مرکزی نیز تخمین زده شده سالانه حدود ۱۵ هزار سقط جنین اتفاق افتاده باشد. متأسفانه این آمار، رقم قابل توجهی است و در این راستا مسئولین امر در نهادهای ذیربط باید نسبت به این موضوع اقدامات اساسی و عاجلی را انجام دهند.
وی ادامه داد: از ابتدای مرداد ماه سال ۱۴۰۱ تاکنون که مرکز نفس در سطح استان مرکزی و شهرستانهای تابعه این استان راهاندازی شده است، حدود ۵۵۰ مادر باردار که قصد سقط جنین داشتهاند با اقدامات مرکز نفس از این اقدام منصرف شدهاند و فرایندهای لازم اجرایی شده است. از این تعداد، فرزندان ۳۵۰ مادر متولد شدهاند و ۲۰۰ مادر دیگر نیز در انتظار تولد فرزندشان هستند. بر اساس آمارهای رسمی در سال ۱۴۰۱ تعداد موالید زنده در استان که منجر به تولید کدملی شده است حدود ۱۴ هزار و ۲۵۰ نوزاد بوده است. این آمار در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ نوزاد رسیده است که روند کاهشی را نشان میدهد.
رئیس بسیج جامعه پزشکی استان مرکزی و مسئول مرکز نفس استان اظهار داشت: طبق آمارهای موجودی که مراجع ذیربط در اختیار مسئولین کشوری و استانی قرار میدهند، متأسفانه در این استان نرخ رشد جمعیت پایینتر از میزان متوسط کشوری است. این استان همانند سایر استانها و حتی بیشتر دچار این معضل اجتماعی است. پیری جمعیت در استانی که به عنوان سومین استان پیر کشور لقب گرفته از یک سو و همچنین آمار بالای سقط جنین در استان از سوی دیگر، شرایط را بغرنج کرده است. این شرایط وضعیت استان را به گونهای رقم زده که اگر مسئولین ذیربط اقدامی را در این زمینه انجام ندهند، مشکلات عنوان شده باعث صدمات جبرانناپذیری خواهد شد.
محمددوست تصریح کرد: با توجه به مسائل موجود در طرح نفس، گمانهزنیهای بسیاری از سوی مسئولین و متولیان جمعیت وجود دارد. گمانهزنیها بر این اساس است که مراجعین به احتمال زیاد به دلایلی از جمله داشتن فرزند کافی، بارداری بیموقع و همچنین مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود، اقدام به سقط جنین میکنند. بر این اساس دستگاههای اجرایی متولی میبایست پس از معرفی مراجعین توسط مرکز نفس، این افراد را تحت پوشش مشاورههای لازم قرار دهند و در صورت نیاز در راستای رفع مشکلات اقتصادی آنها اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین در این راستا خیرین حوزه سلامت نیز نقش بسزایی در جهت حمایت از اینگونه مراجعین دارند تا بتوان با اقدامات انجام شده تا حد امکان از سقط جنین جلوگیری کرد.
وی به تخلفاتی که در حوزه سقط جنین در جامعه انجام میشود اشاره کرده و بیان داشت: درصورت بروز هرگونه تخلف، افرادی که در زمینه سقطهای غیرقانونی به مراجعین خدماتی را ارائه میدهند، از قبیل عطاریها، ماماهای زیرزمینی، ماماها و پزشکان زنان و … با آنها برخوردهای قانونی صورت خواهد گرفت. در این شرایط دستگاههایی مانند دادگستری، نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی، نظام پزشکی و پزشکی قانونی وارد عمل شده و پس از بررسی موضوع، مجازاتهای مؤثری را در جهت عدم انجام اعمال غیرقانونی، به انجام میرسانند. در این راستا مهمترین مأموریت مرکز نفس اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به جامعه هدف بوده که در این زمینه در هر اجتماعی که امکان حضور مشاوران ایجاد گردد، این وظیفه خطیر به انجام خواهد رسید.
رئیس بسیج جامعه پزشکی استان مرکزی و مسئول مرکز نفس استان تأکید کرد: استانداری مرکزی، دادگستری کل، سپاه، پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی، کمیته امداد، بهزیستی، نیروی انتظامی، هلال احمر، صداوسیما، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، خیرین حوزه سلامت، حوزه علمیه، خادمیاران رضوی و … میتوانند در انجام طرح نفس که در راستای جلوگیری از سقط جنین گام برمیدارد، یاریرسان باشند. در این رابطه برای هر دستگاه اجرایی، با توجه به ظرفیتهای هر یک از این دستگاهها شرح وظایفی تعریف شده است.
محمددوست ابراز داشت: در طرح نفس بنابر رسالتها و وظایف ذاتی هر دستگاه مأموریتهایی پیشبینی شده است که میبایست توسط دستگاههای اجرایی متولی به انجام برسد. لازم به ذکر است با توجه به اینکه این طرح، یک طرح کشوری بوده و میبایست تمامی دستگاههای متولی ایفای نقش کنند، بنابراین برای برخی از ادارات و نهادهای متولی از سوی وزارتخانهها و دستگاههای ملی و کشوری، ابلاغیههای لازم صادر شده است. در این راستا پزشکان متخصص زنان، پزشکان عمومی و ماماها آموزشهای لازم را فرا گرفتهاند و میبایست ضمن آموزش به مراجعین، در صورتی که مراجعین ایشان قصد انجام سقط را دارند ایشان را به مرکز نفس ارجاع دهند.
وی اضافه کرد: با توجه به برنامههای پیشبینی شده در طرح نفس و با توجه به تجربیات انجام شده این طرح در استانهای دیگر، باید در نظر داشت که گفتمانهای سازنده و انجام شده طرح نفس، باعث روشنگری و در نهایت اثردهی این طرح در استانها بوده است. در صورت عدم موفقیت در گفتمان که عمدتاً توجیه و کمک پزشکان متخصص و ماماهای خصوصی را میطلبد، باید با کمک و بهرهگیری از قوه قضائیه، پزشکی قانونی، نظام پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی و همچنین استفاده از قوانین موجود، تنبیهات مناسبی برای افراد متخلف در نظر گرفت تا پس از اطلاعرسانی مناسب، جامعه همکار هدف نسبت به همراهی در طرح نفس اهتمام ورزند.