حسن اشجعی
با پایان یافتن سفرهای نوروزی امسال، در جمعبندی عملکرد طرح نوروزی پلیس راهور کشور در طول 21 روز اجرای این طرح، 880 نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند و بیش از 20 هزار نفر مجروح شدند. در همین بازه زمانی، 1016343 مورد تصادف درونشهری و برونشهری به ثبت رسید که از این میان، 738 مورد منجر به فوت و 15833 فقره منجر به جرح شد.
با اجرای پویش ملی نه “به تصادف” آمارهای ارائه شده از میزان تصادفات جاده ای علیرغم کاهش چند درصدی نسبت به سال قبل باز هم حکایتی غمگین از داغدار شدن بسیاری از خانواده ها به خاطر از دست دادن عزیزانشان دارد. البته تعداد زیاد مجروحان وخسارت های مادی هم جای خود دارد.
به گفته مقامات مسئول و کارشناسان سه عامل انسانی، جاده ای وخودرویی منجربه بروز حوادث مرگبار جاده ای می شود اما در این میان آنچه مهم ومورد اتفاق نظر است ضعف شدید ایمنی خودرو های داخلی است.آنچنان که می بینیم در بسیاری از تصادفات، خودروها
بشدت متلاشی می شوند وتلفات بسیار بالاست. به همین سبب نه تنها در میان مردم بلکه دربین بیشتر مسئولان، خودروهای تولید داخل “ارابه مرگ” نام گرفته است.
به گفته سردارسید تیمور حسینی پلیس راهور فراجا، خودروها ۲ نقش حیاتی یکی در جلوگیری از تصادفات و دیگری در حفاظت از جان رانندگان و سرنشینان پس از وقوع تصادف ایفا میکنند و توجه به طراحی بدنه، شاسی، ستونها، شیشهها، کیسه هوا، کمربند ایمنی و سایر اجزای خودرو امری ضروری است.
مسئله مهم همین جاست برغم اینکه از وزیرراه گرفته تا فرماندهی پلیس راهور کشور و … بربی کیفیتی غیر استاندارد بودن خودروهای داخل تاکید دارند اما خودرو سازان داخلی همچنان به کارنا صواب خود ومشارکت در کشتار جمعی ادامه می دهند.
براستی چرا خودرو سازان داخلی بی توجه به وقایع خونبار تصادفات، انتقادها وهشدارها
به رویه ناصواب خود ادامه می دهند و کسی هم جلودار شان نیست.
وقتی که سیاست های حاکم برتولید خودروو انتخاب مدیران عامل آنها در دست دولت است، چگونه می شود خودرو های داخلی تا این حد بی کیفیت ونا ایمن تولید می شود و خودروسازان همچنان در قبال خسارت های سنگین و مرگبار بر طبل بی عاری می کوبند.
این چه سیاست وقدرتی است که هم مانع از واردات خودروهای با کیفیت خارجی می شود وهم به تولید غیر استاندارد داخلی ادامه می دهد.
بالاخره مسئول وپاسخگو کیست؟ دولت و یا شبکه پنهان خودرو سازی (ارابه مرگ) در داخل کشور !