کد خبر:10618
پ
جمعیت شناس

تمایل به کاهش فرزندآوری در تمام نقاط کشور/ جامعه امروزِ ایرانی به دنبال ارتقای کیفیت زندگی است

  یک جمعیت شناس گفت: کاهش باروری مربوط به نقاط خاصی در کشور نیست و در تمام مناطق کشور می‌توان تمایل به کاهش فرزند آوری را مشاهده کرد.  مهر ملت نیوز – شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با ایلنا در خصوص هرم سنی کنونی جمعیت کشور گفت: در حال حاضر […]

 

یک جمعیت شناس گفت: کاهش باروری مربوط به نقاط خاصی در کشور نیست و در تمام مناطق کشور می‌توان تمایل به کاهش فرزند آوری را مشاهده کرد.

 مهر ملت نیوز – شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با ایلنا در خصوص هرم سنی کنونی جمعیت کشور گفت: در حال حاضر قسمت‌های وسط هرم سنی جمعیت ایران متورم است و جمعیت کشور در دامنه سنی میانسال بسیار زیاد است و حجم بالایی از جمعیت کشور بین ۲۰ تا ۶۰ در این هرم سنی قرار دارند. همچنین نسبت جمعیت زن و مرد در این هرم سنی تقریبا برابر و تعداد فرزندان کمتر است. قاعده هرم سنی جمعیت کمتر و راس آن هم کم است.

این استاد دانشگاه با رد موضوع اقتصاد به عنوان عامل اصلی در کاهش فرزندآوری در جامعه ایرانی گفت: در جامعه امروز ایران بحث رفاه و کیفیت زندگی بیشتر از موضوع اقتصاد مطرح است. افراد به دنبال آن هستند که کیفیت زندگی خود و فرزندانشان بالا باشد. لذا عامل اول در کاهش جمعیت اقتصاد نیست، بلکه عامل نخست آن است که افراد می‌خواهند خانه و ماشین شیک، مدرسه و امکانات درجه یک و درآمد بالا داشته باشند. در حال حاضر بحث رفاه و اهمیت دادن به کیفیت در فرزندآوری مطرح است و لذا کمیت و تعداد در فرزندآوری اهمیت چندانی ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا کاهش فرزندآوری مربوط به نقاط خاصی در کشور است، گفت: کاهش باروری مربوط به نقاط خاصی در کشور نیست و در تمام نقاط کشور می‌توان تمایل به کاهش فرزند آوری را مشاهده کرد. در تمام کشور این اختلال وجود دارد که می‌گوییم باروری در ایران به همگرایی رسیده و تقریبا میان شهر و روستا ۵٪ واحد اختلاف است. به این معنا که عملا افراد در شهرها به ۱.۵ فرزند و در مناطق روستایی به ۲ تا ۲.۵ بچه تمایل دارند.

کاظمی‌پور در تشریح  این مساله گفت: بحث رفاه طلبی و آرمان گرایی در تمام فرهنگ‌ها و جغرافیای ایران شکل گرفته است و معمولا منحصر به جامعه ایران نیست و در تمام جوامع دیده می‌شود. زمانی که افراد در مقاطع بالاتر  تحصیل می‌کنند و بینش و آگاهی‌شان بالا می‌رود تلاش می‌کنند به کیفیت زندگی بیشتر بها بدهند تا کمیت و در تمام دنیا نیز همین گونه است. کاهش باروری در ایران منحصر به ایران نیست، اروپا صد سال است که با این پدیده مواجه است. ژاپن ۵۰ سال و کشورهای دیگر از ۷۰ سال پیش این مسیر را طی کرده‌اند و در همه اینها عامل اصلی توسعه است.

وی در خصوص مزایای هرم سنی کنونی کشور گفت: معمولا هر کشوری که سهم بالای جمعیتی آن در میانسالی قرار گیرد به اصطلاح در پنجره جمعیتی قرار دارد و اگر از این نیروی انسانی که تقریبا دوسوم جمعیت را تشکیل می‌دهد استفاده شود جامعه به رشد و شکوفایی اقتصادی دست می‌یابد. الان از این پنجره جمعیتی برخوردار هستیم اما نتوانستیم از آن استفاده بهینه کنیم. این پنجره هم ثابت نمی‌ماند و گذرا است و تا ۳۰ سال آینده هرم جمعیتی میانسال به سمت سالمندی می‌رود و جمعیت سالمند می‌شود.

کاظمی‌پور با بیان این مطلب که سالمند شدن جمعیت ایران امری حتمی است، با انتقاد از مقامات مسئول این حوزه اظهار داشت: بجای اینکه در این باره هشدار دهند باید برای سالمندان آینده برنامه ریزی کنند. سالمندان معمولا فاقد اشتغال هستند، بهره دهی ندارند و مصرف کننده هستند و لذا به دنبال آن بار صندوق‌های بازنشستگی و وزارت بهداشت و درمان بیشتر می‌شود. وقتی پدیده سالمندی زیاد باشد و تقاضا بالا باشد این تبعات را به دنبال خواهد داشت. پدیده سالمندی طبیعتا بر اقتصاد کشور تاثیر منفی خواهد داشت و دو سوم جمعیت میانسال زمانی که به پیری برسند اگرچه بازه جمعیت جوان دیگری جایگزین آن می‌شود اما تعداد آنها کم است و کافی نخواهد بود و تعداد مصرف کنندگان از تولید کنندگان بیشتر خواهد شد.

وی درباره موفقیت طرح در حال اجرا برای افزایش جمعیت گفت: سیاست دولت برای افزایش جمعیت دو سالی است که به اجرا گذاشته شده و هنوز زود است که درباره موفقیت آن سخن گفت. باید زمان بگذرد تا بتوان درباره کارایی آن اظهار نظر کرد. در سرشماری سال ۹۵، ۵ میلیون سالمند داشتیم تا سال ۱۴۲۰ این رقم ۲۰ میلیون یعنی ۴ برابر خواهد شد. دولت هنوز نیازهای سالمندهای کنونی را نمی‌تواند پاسخ دهد و شاهد هستیم و با انواع مشکلات سالمندان مواجه هستیم و سیستم بهداشت و درمان کشور هم نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای این جمعیت باشد. لذا وقتی قرار است به طور قطع یقین در آینده جمعیت سالمند ۴ برابر شود باید برای سیستم بهداشتی، تامین اجتماعی و رفاه سالمندان از همین اکنون برنامه ریزی کرد.

 

پایگاه خبری مهرملت
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مهر ملت نیوز صدای شما مردم فهیم ایران است، در هر کجای این سر زمین کهن که باشید. ما پل ارتباطی شما ومسولین خواهیم بود.
رسالت ما ، اطلاع رسانی صحیح، شفاف و آگاه ساختن آحاد مردم جامعه، از رویداد های روز ایران و جهان خواهد بود. ما از شما ییم ودر کنار شما خواهیم بود.

صاحب امتیاز و مدیر مسول : افسانه سادات میرحبیبی

سردبیر :حسن اشجعی

آدرس:

خیابان بهار شمالی نبش کوچه مانی پلاک ۷۴ واحد ۴

تلفن تماس:

۰۹۱۲۰۴۵۱۵۴۸

ایمیل:

mehremellat1@gmail.com

پشتیبان سایت: کیانوش فرهادزاده