کد خبر:11711
پ
شکاف

ماجرای شکاف کوه در شیراز/ تمام کوه‌های شمال شهر با پدیده زمین لغزش مواجهند

چند روزی است ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی از شکاف ایجاد شده در دل کوه منطقه منصورآباد شیراز خبر می دهد که موجی از نگرانی‌ برای شهروندان این منطقه ایجاد کرده است. مهر ملت نیوز – آنطور که کارشناسان می‌گویند «این شکاف مربوط به تیرماه سال ٩٩ و در بالای کوه منطقه منصورآباد و در کنار […]

چند روزی است ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی از شکاف ایجاد شده در دل کوه منطقه منصورآباد شیراز خبر می دهد که موجی از نگرانی‌ برای شهروندان این منطقه ایجاد کرده است.

مهر ملت نیوز – آنطور که کارشناسان می‌گویند «این شکاف مربوط به تیرماه سال ٩٩ و در بالای کوه منطقه منصورآباد و در کنار بزرگراه آیت الله حائری شیراز ایجاد شده است اما عمق آن افزایش یافته است.»

شکاف ایجاد شده به‌صورت یک گسل و درز است

مدیرکل مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور با بیان اینکه زمین لغزش ایجاد شده متعلق به کوه مشرف به منطقه منصور آباد است، می‌گوید: این شکاف در تیرماه سال ٩٩ ایجاد شده است و گزارش این زمین لغزش نیز در سایت زمین‌شناسی کشور ثبت شده است.

طهمورث یوسفی در گفت‌و‌گو با ایلنا با اشاره به اینکه زمین لغزش ایجاد شده دارای دو جبهه است، می‌افزاید: یکی از این جبهه ها در شمال و جنوب قرار دارد که شیب متفاوت زمین باعث شده به دو جهت حرکت می‌کند؛ خط وسط آن دچار بازشدگی افقی است و اصطلاحا به آن شکاف کششی گفته می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: این دهانه در منطقه مشرف به منصورآباد نسبت به سال‌های گذشته عمیق تر و بازتر شده و به‌صورت یک گسل و درز است که در تصاویر ماهواره‌ای هم وجود دارد و موضوع جدیدی نیست.

بازشدگی شکاف زمین لغزش مخالف با جهت جاده است

مدیرکل مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور با اشاره به اینکه اقداماتی جهت کاهش بار ساختمان‌ها و پروژه‌ها به این بخش از کوه در حال انجام است، تاکید می کند: قطعا نیاز است تا مسئولان تاج زمین لغزش را جهت کمتر شدن وزن آن انجام دهند تا در زمان احداث جاده این شکاف‌ها دیگر تمایل به باز شدن پیدا نکند.

یوسفی یادآور می‌شود: بازشدگی شکاف این زمین لغزش مخالف با جهت جاده و به سمت آبراه دره شمالی و جنوبی است.

مدیرکل مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور عنوان می کند: طی بازدیدی که روز گذشته از این زمین لغزش داشته‌ام درز بزرگی که در این منطقه وجود دارد طی سال‌های گذشته به شکاف تبدیل شده که دارای جابه جایی افقی است؛ جابه جایی ها بین نیم الی ۳ متر و عمق درز بازشدگی بین نیم تا ٤ متر است.

 

جاده احداث شده جلوی حرکت این زمین لغزش را گرفته است

یوسفی در ادامه با بیان اینکه زمین لغزش ایجاد شده جهت رسیدن به ثبات در حال حرکت است، می‌افزاید: جاده احداث شده در کنار این زمین لغزش به‌عنوان یک حائل جلو حرکت این زمین لغزش را گرفته است. حرکت زمین لغزش عکس جاده است و به سمت آبراهه‌های کنار آن حرکت می‌کند تا با خالی کردن انرژی به یک تعادل دست پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه زمین لغزشی که در مناطق مختلف شهر شیراز رخ می‌دهد نیاز به انجام یک سری اقدامات دارد، تصریح می‌کند: تمام منطقه منصور آباد مستعد زمین لغزش است؛ پایدار‌سازی‌ و ایجاد زمین‌های حائل در منطقه انجام شده است و مسئولان شهری به ضعف این منطقه آگاهی دارند.

مدیرکل مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور می‌گوید: زمین لغزش‌ها باید به‌صورت منظم رصد و پایش و دیوار‌های حائل نیز ایجاد شوند که انجام تمام این اقدامات پر هزینه و زمان بر است.

هرگونه انجام پروژه عمرانی در منطقه منصور آباد نیازمند مطالعات اولیه است

یوسفی با اشاره به اینکه در حال حاضر نیاز است تا در منطقه منصور آباد و در نقطه شمال و جنوب قسمتی که زمین لغزش رخ داده است‌ پایدار‌سازی مناسب انجام شود، تصریح می‌کند: قطعا پایدار‌سازی باعث بر طرف شدن خطر احتمالی زمین لغزش می‌شود. هرگونه اقدام و انجام پروژه عمرانی در منطقه منصور آباد نیازمند مطالعات اولیه و امکان‌سنجی است.

وی تصریح می‌کند: رخ دادن چنین پدیده‌هایی به یک الی دو سه سال گذشته بازنمی گردد و باید تمهیدات لازم جهت پایدار‌سازی‌های این منطقه انجام شود.

مدیرکل مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور می‌گوید: منطقه مهارلو به دلیل آلودگی آب و تداخل آب‌های شور و شیرین دچار فرونشست شده است اما در منطقه شیراز هیچ فرونشستی وجود ندارد و تنها قنات ها معضل شیراز هستند.

رانش کوه منصور آباد بزرگترین زمین لغزش‌ در محدوده شهری

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز هم در ادامه با بیان اینکه در تیرماه سال ٩٩ یک رانش در محله منصور آباد شیراز اتفاق افتاد که در طی آن یک صفحه زمین‌شناسی به سمت جنوب شیراز حرکت کرد و به رانش منصور آباد مشهور شد، می‌گوید: این رخداد باعث ایجاد هزاران ترک با مشخصات و عمق‌های مختلف از ٢ الی ١٢ متر ایجاد کرد.

محمد امین در گفت‌و‌گو با ایلنا با اشاره به اینکه بررسی‌های زیادی توسط متخصصان و استادان دانشگاه در این بخش انجام شده است، می‌افزاید: طبق گزارش مرکز زمین‌شناسی رانش کوه منصور آباد شیراز یکی از بزرگترین زمین لغزش‌ها در کشور به شمار می رود که در محدوده شهری رخ داده است.

 

منازل مسکونی اطراف منطقه منصور آباد مقاوم‌سازی شدند

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز با بیان اینکه شهرداری نسبت به مهار این زمین لغزش بزرگراه شهید حائری را تکمیل کرد، عنوان می کند: در آن زمان شهرداری شیراز منازل مسکونی اطراف منطقه منصور آباد را نیز مقاوم‌سازی کرد.

امین تصریح می کند:در حال حاضر هزاران ترک‌ در قسمت طولی و عرضی منطقه منصور آباد وجود دارد و برای کسی که برای نخستین بار به این منطقه می‌رود مشاهده ترک‌ها و زمین لغزش امری جالب است از اینرو اقدام به گرفتن عکس و فیلم می‌ کنند.

زمین لغزش کوه های شیراز در دهه‌های گذشته

وی با اشاره به اینکه زمین لغزش در منطقه منصور آباد خطر بالقوه‌ای نیست و این ترک‌ها به سال ٩٩ باز می‌گردد، خاطرنشان می‌کند: طبق گزارش‌ها چند دلیل برای ایجاد زمین لغزش در منطقه منصور آباد وجود دارد و پتانسیل زمین این پدیده در میان لایه‌های میانی زمین ایجاد می‌شود.

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز با بیان اینکه کوهی که در شمال شهر شیراز وجود دارد و از دروازه قرآن آغاز می‌شود و به جوادیه می‌رسد؛ به‌صورت کامل مستعد زمین لغزش است، بیان می‌کند: در دهه‌های گذشته زمین لغزش‌های زیادی در مناطق بلوار جمهوری، ابولکلام اتفاق افتاد و در صورتی که فعالیت‌هایی مانند احداث چاه، منازل، ساخت‌و‌ساز‌ها و تغییرات دست انسان‌ها سریع‌تر رخ دهد زمین لغزش با سرعت بیشتر به حرکت در می‌آید.

تمام کوه‌های سمت شمال شهر شیراز با پدیده زمین لغزش مواجه است

امین با اشاره به اینکه پدیده رانش ابولکلام دست بشر نبود اما بشریت در تسریع اتفاقات نقش مهمی دارد، یادآور می شود: تمام کوه‌هایی که سمت شمال شهر شیراز وجود دارد با پدیده زمین لغزش مواجه هستند.

وی خاطرنشان می کند: گسل سبز پوشان از جنوب شیراز و مرکز شهر شیراز عبور کرده است؛ با این دید عملا نباید در شیراز ساخت و‌سازی انجام گیرد اما ساخت‌و‌ساز‌ها باید اصولی و با در‌نظر‌گرفتن این خطرات انجام شود.

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز با اشاره به اینکه در نقاطی که رانش زمین وجود دارد شهرداری محدودیت‌هایی در ساخت‌و‌ساز ایجاد می‌کند، می‌افزاید: در طرح جامع و تفضیلی شیراز که توسط وزارت مسکن و شهرسازی طراحی می‌شود تمام این نقاط دیده شده است و شهرداری در موضوع مهندسی اجرایی زمانی که به این نقاط برخورد می‌کند تمام موارد را در نظر می‌گیرد./ایلنا

 

کلیدواژه : شکاف،کوه،شیراز
پایگاه خبری مهرملت
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مهر ملت نیوز صدای شما مردم فهیم ایران است، در هر کجای این سر زمین کهن که باشید. ما پل ارتباطی شما ومسولین خواهیم بود.
رسالت ما ، اطلاع رسانی صحیح، شفاف و آگاه ساختن آحاد مردم جامعه، از رویداد های روز ایران و جهان خواهد بود. ما از شما ییم ودر کنار شما خواهیم بود.

صاحب امتیاز و مدیر مسول : افسانه سادات میرحبیبی

سردبیر :حسن اشجعی

آدرس:

خیابان بهار شمالی نبش کوچه مانی پلاک ۷۴ واحد ۴

تلفن تماس:

۰۹۱۲۰۴۵۱۵۴۸

ایمیل:

mehremellat1@gmail.com

پشتیبان سایت: کیانوش فرهادزاده